Stuur een mail naar Garage Wolters

Oude Oxersteeg 3
7421 KD Deventer


Ligier Brommobielen

Distributieriem

Grootste Angst

De grootste angst van een automobilist is een gebroken distributieriem. Vanwaar deze angst? Wanneer de riem volgens het onderhoudsschema van de fabrikant wordt vervangen is het risico op een breuk voor een groot deel beperkt.

Garage Wolters heeft de ervaring en vakkundige monteurs om deze complexe onderhoud werkzaamheden uit te voeren.

Wanneer Vervangen?

Het vervangingsinterval wordt aangegeven in afgelegde kilometers en leeftijd. De aanduiding die als eerste bereikt wordt is maatgevend. Iemand die weinig kilometers rijdt zal eerder de leeftijdsgrens bereiken dan de kilometergrens.

Wanneer u vaste klant bent van Garage Wolters zullen wij bijtijds aangeven dat deze kostbare ingreep op komst is.

Kostbare Ingreep

Loop van de distributieriem

Het vervangen van een distributieriem is een relatief kostbare ingreep. Naast het vervangen van de distributie­riem zelf wordt normaal gesproken ook de spanrol en geleiderol of -rollen vervangen. Deze hebben in de loop der tijd ook al vele miljoenen omwentelingen gemaakt en daardoor ook al de nodige slijtagesporen opgelopen.

Bij vervanging moet de riem op een zodanige spanning gebracht worden dat deze ook na vele kilometers rijden nog voldoende spanning overhoudt. Bedenk dat de riem na verloop van tijd enigszins rekt. De “oude” lagers van de diverse rollen krijgen nu die hoge riemspanning te verduren waardoor de kans groot is dat deze het na een paar maanden begeven. Dat is de reden dat Garage Wolters ook altijd de lagers van de spanrol en geleide rollen zal vervangen. Dit zelfde is ook van toepassing voor het lager van de koelwaterpomp. Deze waterpomp wordt vaak aangedreven door de distributieriem. Ook de waterpomp kan het opgeven door de hoge riemspanning wanneer deze niet wordt vervangen.

Om de riem, de rollen en de waterpomp te vervangen dienen vaak veel onderdelen gedemonteerd te worden zodat ook het werkplaatstarief aardig kan oplopen.

Onze vaste klanten weten dat ze kunnen vertrouwen op vakkundig uitgevoerd onderhoud door de monteurs van Garage Wolters waardoor u kunt genieten van vele kilometers zonder pech onderweg.

Garage Wolters is een vertrouwd adres in Deventer voor alle reparaties aan uw voertuig. Vraag onze vaste klanten naar hun ervaring!

Gebroken Distributieriem

Loop van de distributieriem

Mocht een riem breken wegens ouderdom, of omdat een lager van een rol of waterpomp vast loopt, dan is de schade aanzienlijk! De krukas drijft via de riem de nokkenas of nokkenassen aan. De nokkenas blijft op dat moment stil staan terwijl de krukas door het hoge toerental of via de ingeschakelde startmotor nog even doordraait.

Bij moderne motoren is de ruimte tussen de bovenkant van de zuiger en de cilinderkop uiterst klein. Wanneer er nu één of meerdere kleppen open blijven staan dan zullen deze hoogstwaarschijnlijk geraakt worden door de zuigers die nog even op en neer bewegen. Dit kan zowel de inlaatkleppen als de uitlaatkleppen betreffen. De kleppen worden dan krom gedrukt en de schade is groot. Op de bovenstaande foto ziet u een aantal beschadigde kleppen.

De cilinderkop zal dan gedemonteerd moeten worden. De kop dient gevlakt te worden bij een revisiebedrijf en de beschadigde kleppen dienen vervangen te worden. Samen met een nieuwe koppakking, nieuwe distributierem, rollen en vaak een waterpomp kan de motor weer opgebouwd worden. Deze reparatie kan ik veel gevallen worden voorkomen indien de distributieriem door een vakkundige autoreparateur wordt vervangen.

Ons advies is om de vervanging van de distributieriem uit te laten voor door de vakkundige monteurs van Garage Wolters. Op de reparatie wordt 2 jaar internationale garantie verleend. Bij een AD-Autobedrijf kunt u verzekerd zijn van zorgeloos autorijden.

Wellicht begrijpt u nu beter waarom Garage Wolters zoveel tevreden vaste klanten heeft in Deventer en omgeving. U bent van harte welkom.

icon history -1

"